gikas

Vilken thriller

Publicerad 2009-04-02 17:43:25 i Allmänt


Har du läst boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson? Gör inte det om du är skraj av dig för det var en riktig thriller! Efter det här kommer i alla fall inte jag att våga handla i affären. Nä, jag överdriver lite men visst var det tankvärd läsning. Författaren har gått till botten med vad det är vi egentligen stoppar i oss, det okända fusket med maten på tallriken, vanliga tillsatser och substitut.

För skojs skull plockade jag ut två slumpvis valda produkter ur skafferiet och läste innehållsförteckningen. Det här är några av ingredienserna i Moussakan: modifierad stärkelse, mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat, xantangummi, E450, aromer, mjölkprotein, maltodextrin, stärkelse, färgämne, E150c  

I Euroshopers Äppel lättdryck fanns det här: äppelsyra, aspartam, sacarin, aromämnen, sockerkulör, fenylalaninkälla. (Färdig drycker innehåller endast 9% äppeljuice).

Efter att ha läst boken så har man egentligen tre val;
1. Man på sig skygglapparna och handlar glatt vidare.
2. Man tar till sig en del och försöker göra klokare val i affären.
3. Man bär med sig boken som en bibel och läser igenom varenda innehållsförteckning innan varan hamnar i varukorgen. (Räkna dock med att matinköpen tar en hel dag i anspråk i så fall)  

Själv lutar det åt en kombination av alternativ 1 och 2, man får helt enkelt lita på Livsmedelsverket som faktiskt har godkänt alla varorna som fullt ätbara. Kan rekomendera boken i alla fall - den var helt klart intressant. Det finns en uppföljare också som heter "Äkta vara" för den som vill veta mer om hur man kan välja bättre alternativ i butiken.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela