gikas

Saffran- och apelsinkaka

Publicerad 2009-12-14 00:07:42 i Allmänt


Jag skulle egentligen baka vanliga lussebullar, men fastnade för det här receptet i stället. Ungarna tyckte att den var "sådär", men jag och Nils älskade den. Kakan har kanske lite mer vuxensmak. Den serveras bäst nybakad med en klick vispad grädde. Vill man spetsa till smaken ytterligare så kanske man kan "krydda" grädden med en liten skvätt likör eller kanske glögg så har man en förträfflig julig efterrätt till kaffet.  

12 bitar gör man så här:

200 gr smör
1 gr saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
Rivet skal och saft från 1 liten apelsin (jag hade bara blodapelsin med det funkade också)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Stöt saffran med sockerbiten i en mortel.
3. Vispa ägg och socker vitt/pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör samt apelsin.
4. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.
5. Häll smeten i smord och bröad form, ca 23 cm diameter.
6. Grädda i 175 gr ca 40 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela