gikas

Dåliga nyheter

Publicerad 2010-02-05 00:51:37 i Allmänt

I dag åkte jag med Ines till ögonkliniken för att få hennes synskärpa och skelning kontrollerad av en läkare. Först fick hon droppar som skulle vidga pupillen och trots att det sved lite så var hon jätteduktig. Sedan fick vi vänta en halvtimme i lekrummet tills de verkat ordentligt. Eter det fick vi komma in till läkaren som gjorde en massa kontroller av hennes syn, så gott det går på ett så litet barn. Fast Ines var väldigt tålmodig och kavat så själva undersökningen gick riktigt bra.

Resultatet däremot var inte alls bra, hon har tydligen betydligt sämre syn än vi anat - på båda ögonen! Rejält översynt, hon ser dåligt på både nära och långt håll. Jag fattade nog inte riktigt hur mycket det var förrän vi gick in till en optiker och hon började prata om riktigt tjocka glas om vi skulle välja standardvarianten. För att glasögonen inte ska bli för klumpiga så rekomenderade hon förfinade glas som blir betydligt tunnare men samtidigt ruskigt mycket dyrare. De små mini-glasögonen skulle alltså gå på i runda slängar 4500:-!!! 

Ines provade två par Mumin-bågar (just det, Mumin har hittat in i optiker-branschen också) som var hur söta som helst på henne. Det man skulle tänka på var att det måste finnas lite växmån så att hon kan ha dem åtminstone ett år framåt och det uteslöt genast det gulligaste paret. Sedan fanns det liksom inga alternativ som funkade för den typ av glas som hon behöver. Jag ska dock göra en runda hos fler optiker och jämföra lite innan vi bestämmer oss. Tur att hon tycker det är roligt att prova glasögon.  

I sammanhanget så får man ju ändå vara tacksam att vi har fått den här vetskapen så här pass tidigt och att det går att åtgärda. Nu har vi fått en förklaring till att hon är så försiktig i vissa lägen. Det finns en chans att skelningen och t o m en del av synskärpan förbättras, men enligt läkaren kommer behovet av glasögon att bestå. Visst blir det säkert lite besvärligt, särskilt från början, men jag tror att Ines själv kommer att vänja sig snabbare än vad vi gör. Det måste vara härligt för henne att plötsligt kunna se glasklart på tillvaron.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela