gikas

Tårt-recept

Publicerad 2011-06-13 21:17:25 i Allmänt

På Andréa´s studentfest bjöd vi på två lättgjorda, men supergoda tårtor som går att variera på många olika sätt med smaksättning och dekorationer. Jag tänkte dela med mig av originalrecepten.

Den första är en Choklad- och Baileys-cheesecake som jag hittade i tidningen Allt i Hemmets Lantlivsupplaga.

Ingredienser:
100 gr Digestivekex
100 gr Hobnobkex
100 gr osaltat smör + extra för att smörja formen
125 gr mörk choklad bryten i bitar
3 dl vispgrädde
100 gr florsocker
750 gr Philadelphiaost
7,5 cl Baileys likör
Kakao att pudra över färdig tårta

Gör så här:
Krossa kexen, smält smöret tillsammans med 50 gr choklad i ett vattenbad, blanda med de krossade kexen. Smörj en springform, 23 cm, knäpp loss kanten och lägg bakplåtspapper i botten. Fäst kanten och låt papperet sticka ut runt om. Tryck ut smulsmeten i botten, ställ i kylen. Vispa grädde och florsocker och rör sedan i mjukosten till en slät smet. Rör ner likören. Smält resten av chokladen i vattenbad, låt svalna. Ta fram formen, bred ut smeten jämnt över kakbottnen, ringla chokladen över och skapa mönster med t e x en provsticka. Frys tårtan i minst 2 timmar. Före servering, dra en varm kniv längs insidan av formen för att lossa kanten, flytta till en fint fat med hjälp av papperet som du sedan lirkar bort. Pudra över kakao och dekorera ev med något mer.



Mazarintårtan
finns i Leila´s "A piece of cake" men jag fick smaka den första gången hos grannen och föll pladask - helt underbar!

Ingredienser:
250 gr mjukt smör
500 gr mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt, tillsätt ett ägg i taget under vispning, vänd i vetemjölet för hand. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm, bröa med mandelspån. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min.

Topping/granering:
Rör ihop lite tjockare vaniljkräm med en mindre del vispad grädde för att få en fluffig topping. Granera med valfria bär eller annat som du tycker är gott och vackert.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela