gikas

Gott Nytt År!

Publicerad 2009-12-31 00:25:37 i Allmänt

Vi har bjudit hem några glada vänner för att fira in det nya året med oss. Champagnen ligger på kylning och jag lovar att tänka på alla er som är viktiga i mitt liv när korken och fyrverkerierna smäller på tolvslaget.



Skål och Gott Nytt År alla vänner!

Jag minns 2009

Publicerad 2009-12-31 00:15:25 i Allmänt

Klockan har precis passerat midnatt och årets sista dag har börjat. 2009 har gått fort, särskilt det senaste halvåret tycker jag. Vad har hänt under året? Jag måste tjuvkolla i almanackan för att minnas. Här är mitt år i stora drag: 

Januari: Firade Ines första födelsedag, gjorde första besöket på Arbetsförmedlingen men fick besked att återkomma till hösten då jag blev arbetslös "på riktigt". Var på Gangstar säljträff i Stockholm. 
Februari: Började titta lite på utbildningar, följde Melodifestivalen med stort intresse, var på vis-afton, säljstart Gangstar, skrevs in hos Trygghetsrådet.
Mars: Min arbetsbefrielse påbörjades (skulle egentligen har börjat jobba då), gick på semiarium, åkte lite skidor, Ines tog sina första tre steg!
April: Blev lite dans och nöjen, bl a en superkul tjej-resa till Vemdalen
Maj: Cad-kurs i Västerås, sjuk med hög feber i 5 dagar, mina bästa Annikor fyllde 40 år! Fest på Våningen med Nils jobb (80-tals tema).
Juni: Skolavslutningar och studentfirande, midsommarfest, säsongsavslut Gangstar, Ella spelar fotboll i Lilla VM.
Juli: Gatufesten, kom äntligen iväg till kiropraktorn, träffade släkten i Skellefteå och var på div upptåg med dem, spa-kväll, surströmmingsfest, trästocksfestival, hemma några dagar sen åkte vi till stugan i jämtland.
Augusti: Nils och Ella tävlade i drakbåtsfestivalen, fortsättningsdagar på Cad-kursen i Västerås, Pontus flyttade hemifrån för att plugga i Stockholm, skolade in Ines på Mac & Mulle dagis, kräftskiva, Gangstar säljstart med flera partyn.
September: Inskrivning på Arbetsförmedlingen, provade afropowerdance, Nils åkte på älgjakt, sökte några jobb, fest med Mac & Mulle föräldrarna, fick mitt nya körkort.
Oktober: 3-årig förlovningsdag på Nils namnsdag (fast då var han på jakt), första jobb-intervjun.
November: Såg M Jackson på bio, Frida döptes, smyckesvisning hos mig, Ines i foto-studio.
December: 2-dags seminarium i presentationsteknik, julklappsshopping, julmarknad både på Norra Berget och på Ella´s skola, lucia på dagis, besök hos ny handläggare på AF, julfirande, party på Stadshuset, nyårsfirande.

...nu ser jag med spänning fram emot vad som händer år 2010 - Gott Nytt År som man säger!

Hann precis...

Publicerad 2009-12-30 23:27:29 i Allmänt

...ta svinis-sprutan i år. Första gången jag åkte för att ta den var vaccinet slut, andra gången var det stängt så man kan säga att det blev 3:e gången gillt. Nu var det ingen kö alls så det var snabbt överstökat och kändes inte alls. Är bara lite öm på armen som efter ett blåmärke nu i kväll och peppar peppar så slipper jag några värre biverkningar. Vill ju inte vara hängig i morgon på nyårsafton.  

Fler Ines-bilder

Publicerad 2009-12-28 22:23:30 i Allmänt

Linnea var här strax före julafton och ordnade så jag fick några förstoringar och en cd med alla bilderna hon tog på Ines i skolans studio. De var verkligen superfina, så nu är jag inne på att beställa en fotobok med lill-gumman. Är lite osäker på hur man gör och var man bäst beställer dem, men jag ska absolut undersöka saken. Förstoringarna fick far-och morföräldrarna inramade i julklapp. Kan inte bestämma vilket foto jag gillar bäst för jag älskar dem allihop, blir svårt att välja ut favoriterna till albumet.




Foton: Linnea Svedin

Nog med snö nu

Publicerad 2009-12-28 21:49:15 i Allmänt

En dag kom vi nästan inte in (eller ut) genom dörren p g a allt snöande. Nils körde snöslungan igår och gjorde riktigt snyggt ute, men i morse var det nästan lika mycket igen. En annan nackdel med vädret är att hans far sköter snöröjning på vissa områden i stan på vintern och när det kommer såna här mängder på kort tid så måste oftast Nils rycka in och hjälpa till för att han ska hinna med allt. Det brukar innebära att drivorna här hemma blir kvar i stället eftersom jag inte klarar att skotta så mycket själv. Tur att man har några fler här hemma som kan göra en insats såna gånger (trots vissa protester). 

Nils var till Birsta tidigare idag och köpte reservdelar till bilen så då passade jag på att be honom köpa hem en hylla från Ikea (Expedit) så vi får ordning på alla Ines leksaker. Vi hann precis fixa ihop den innan han fick åka iväg och köra snötraktorn. Ines hjälpte gärna till i monteringen. 


Tittut, nu har jag skruvat klart farsan!

Vi har inte pratat ett dugg om nyårsafton som ju faktiskt är ganska nära förestående. Vad ska man hitta på då? Några kompisar ringde och undrade så då föreslog jag ett knytis-partaj hemma hos oss. Det känns enklast att vara här eftersom det bara är vi som har småbarn som ska sova ganska tidigt. Nu måste vi bara kolla om det finns fler intresserade som inte har hunnit bestämma något annat ännu.  
  

Slappardag

Publicerad 2009-12-28 02:04:14 i Allmänt

Vaknade med världens huvudvärk, lite bakis kanske, men det mesta kom från stelheten i nacken. Säkert för att jag dansade som ett tok igår, men det var det värt i så fall. Sov rätt länge så jag hann inte mer än kliva upp så var Stockholmarna redo för avfärd hemåt och skulle vinkas av för den här gången. Pontus blir dock kvar till efter nyår för han är ändå ledig från skolan och vill hinna umgås med alla gamla kompisar.

En Alvedon botade värken, men tröttheten bestod under dagen så vi tog det bara lugnt och har i huvudsak tillbringat dagen framför tvn. Såg bl a "På andra sidan häcken" som var riktigt charmig och kul även för oss vuxna. När Ines lagt sig för kvällen så passade de stora barnen henne så vi kunde smita iväg till Emma och Johan på kaffe och en pratstund.

Nu sitter vi som vanligt uppe och ugglar alldeles för sent, men strunt samma eftersom vi båda är lediga i morgon. Det är skönt att få ha Nils hemma några dagar eftersom han har sin frivecka nu. Det är inte varje år han är ledig mellan jul och nyår så nu hoppas jag vi kan hitta på något kul tillsammans.

Annandag jul

Publicerad 2009-12-28 01:40:21 i Allmänt

Full fart här hemma redan på morgonen eftersom hela gänget utom Nils och Ines skulle iväg på mellandagsrean. Jag hade först några byten och returer att fixa, men sen gjorde jag några fynd också. En svart axelbandslös fodralklänning i ett kraftigare tyg. Satt som en smäck, men tillåter inget fortsatt frossande så nu får jag allt hålla igen på den biten. Hittade klänningen och en vit topp med nitar på Carlings. Sedan fyndade jag en parfym på Kicks som sålde ut alla julboxar, hade tur och nöp det sista exet av Hugo Boss Orange. 
 
Blev jätteglad då jag hittade en snygg lite annorlunda väggklocka till köket...som inte tickar så högt. Den här fanns till halva priset på Ur & Penn, bara 249:-
  
Efter shoppingen skulle ungdomarna skjutsas åt olika håll i stan innan jag kom hem och kunde göra mig i ordning för partykväll med älsklingen och brorsan på Stadshuset. Det blev paljetter men inga high heels med tanke på snöstormen ute. Valde mina knähöga stövlar för säkerhets skull.  

Nils brukar påstå att det aldrig är några damer som raggar på honom när han är ute, men den här gången började dom redan i kön när vi skulle in. Några lätt överförfriskade brudar knackade honom på axeln och undrade förföriskt vad han hade för syfte med kvällen. Sedan fortsatte det inne på krogen med minst tre andra tjejer som uppenbart var intresserade. Nils blev nästan lite generad av uppmärksamheten och jag bara skrattade. Svartsjuka är inte riktigt min grej, jag tänker snarare tvärtom och blir stolt när andra tycker att jag har en attraktiv kille. Det är ju uppenbarligen mig han vill ha så då har jag inget att oroa mig över. Det är ju dessutom likadant åt andra hållet när vi är ute så det vore bara jobbigt att lägga för stor vikt vid flirtandet från andra. Vi hade i alla fall en riktigt kul kväll och träffade en hel del bekanta att surra med. Dansade disco så sulorna glödde, ha ha.     

Juldagen

Publicerad 2009-12-28 00:28:40 i Allmänt

Ines lekte ivrigt med alla sina nya leksaker, men frågan är om inte den här julklappen var roligast av alla:

Efter all julmat och godis man proppat i sig så var det jätteskönt med en långprommis runt Västbo. Det var perfekt vinterväder och riktigt vackert med all snö som fallit den senaste tiden. 

Vad fick jag själv för julklappar? Få se nu....Pengar, presentkort Birsta City, parfym, choklad, kläder, marschallhållare, armatur till köksbordet, hårvårdsprodukter och lite annat smått och gott. För pengarna ska jag bl a köpa en ny klocka har jag bestämt, men jag väntar nog tills vårnyheterna kommer för just nu är det så urplockat ( ! ) i butikerna.  

Jul hos oss

Publicerad 2009-12-28 00:12:39 i Allmänt

Julhelgen är över för den här gången och vi har haft det riktigt trevligt och mysigt. Mycket folk, mycket stoj, mycket mat, mycket godis, mycket paket....tja, mycket av allt kan man säga. 
 


Det är ändå något speciellt med småbarn i huset när det är jul. Förra året var Ines för liten för att förstå vad som händer, men i år tyckte hon att allting var jättespännande. Vid julbordet gjorde hon stora ögon när vi sjöng hennes favvosånger just nu - Midnatt råder, Hej tomtegubbar och Små grodorna. När hon fick höra att Tomten skulle komma blev det jättespännande.
 
Hon ville gärna sitta i famnen från början, men sen blev hon modigare och vågade t o m prata med Tomten och vinka lite nu och då. Han var ju riktigt snäll som kom med så många fina presenter.

Tack snälla Tomten!

Efter att ha tömt golvet från jättehögarna med papper och snören när tomten gått så brukar det alltid bli sällskapsspel hemma hos oss. Eftersom vi var så många så delade vi upp oss i två grupper och spelade ett kortspel som heter Plump. Med massor av godis på borden så blev korten ganska klibbiga men det hör liksom till. Vid det laget sov lilla Ines som haft en mycket spännande och rolig dag.   

 

God Jul!

Publicerad 2009-12-24 02:07:40 i Allmänt


Jag och min familj önskar släkt och vänner en underbar julhelg!
Varma kramar från oss

 

Dan före dan

Publicerad 2009-12-24 02:02:57 i Allmänt

I morgon är det julafton och vi har fixat de sista förberedelserna. De äldsta kidsen "pimpade" granen.

Ines bakade pepparkakorna.

Ella hjälpte mig med sillen. Den ena varianten med västerbottensost, den andra med basilika, parmesan och soltorkad tomat.  

Vi testade också att göra ett Leila-recept på knäck med mörk chokladsmak (supergoda tyckte jag).

Nils och jag hade också lite matpyssel. Köttbullarna behövs det många av så där körde vi ett effektivt samarbete.

Efter allt fixande så blev det uppesittarkväll med glögg, godis, rim och kortspel. Jag förlorade hela tiden för jag var alldeles för trött för att tänka rätt, men mysigt hade vi i alla fall. Nu har det faktiskt hunnit bli julafton och jag vet i alla fall en som längtar efter Tomten...

 

Snön ligger vit på taken

Publicerad 2009-12-21 10:45:37 i Allmänt

...endast Tomten är vaken.....och jag.

Klev t o m upp före Ines idag. Nu när hon har varit lite förkyld och rosslig i halsen så har hon sovit oroligt på nätterna och därför har det blivit att vi till slut plockat in henne till våran säng där hon somnat om. Med tanke på att hon vaknat en del så har hon också sovit längre så det har blivit en del sköna sovmorgnar, fast just idag vaknade jag troligtvis av att hon och Nils snarkade i otakt. Passade på att ta en promenad med Egon medan de sov vidare.  

Det har snöat en hel del det senaste dygnet, så nu är det väldigt vitt och fint ute. 

Snön är här, nu väntar vi bara på Tomten. Dan före dan före dan före dopparedan....det är inte långt kvar nu och idag kommer Stockholmsfamiljen, de är såååå VÄLKOMNA! 

  

Andréa:s rum i bilder

Publicerad 2009-12-21 10:08:24 i Allmänt

Äntligen klart...nästan. Det känns som att det var länge sedan jag utlovade bilder på Andréa:s nyrenoverade rum, men eftersom det har fattats en del, bl a gardiner så har det dröjt ända tills nu. Nu saknas sänggavel och några få saker som ska upp på väggen, men det är också på gång. Så här blev det:

Till vänster i bild skymtar man sängbordet, men själva sängen rymdes inte i bild, där har hon svart överkast och kuddar i svart, vitt och silver. Sängaveln ska bli klädd i svart konstläder. Ska sätta två svarta trådgardiner också, men jag måste ordna en stång till att sätta dem på så de hamnar lite bakom de andra.

Det blir en vit jul

Publicerad 2009-12-20 19:41:13 i Allmänt


Det är med kluvna känslor man tittar ut genom fönstret idag. Det snöar ymnigt och blir både juligare och mycket finare ute, men det hindrade samtidigt min Stockholmsfamilj från att komma hit redan idag som det var tänkt. Helt rätt att inte ge sig ut på vägarna om man inte måste, men de är efterlängtade och jag vill så klart ha dem här så länge som möjligt. Hoppas verkligen att det ser lugnare ut i morgon så att de får en behagligare resa då i stället.

Jag sitter inne...

Publicerad 2009-12-20 19:29:29 i Allmänt

Ibland känner jag mig som en oskyldigt dömd intern som sitter på en öppen anstalt och som bara får röra sig ute med fotboja när andra har godkänt det. Särskilt dagar som dessa då jag har suttit inne innanför dessa väggar utan någon större kontakt med omvärlden, mycket p g a kylan och att Ines är förkyld just nu. Arbetslösheten, bristen på vuxet sällskap och avlastning från min familj bidrar naturligtvis till känslan eftersom jag inte har så mycket stimulans i tillvaron för närvarande. Tiden med Ines är naturligtvis guld värd och jag älskar att se hennes framsteg, men jag har varit hemma så länge nu att jag börjar helt enkelt tycka att det händer för lite utöver de vardagliga sysslorna (som alla räknar med att jag tar hand om eftersom jag ändå "bara" är hemma).     

Vad tragiskt det låter när jag skriver ner det. Men faktum är att jag har blivit förvarnad om att man kommer att uppleva rejäla svackor som arbetslös, man lever i någon slags vacum vid-sidan-om medan alla andra trampar på i sina liv, man bli en pass-upp som känner sig både ensam och oviktig, t o m familjen har svårt att förstå. 

Allt detta fick jag höra på ett rekryterings seminarium som jag gick på redan innan jag officiellt var arbetslös, bara arbetsbefriad. Äh, tänkte jag, så kommer nog inte jag att känna. Det finns ju så mycket man kan passa på att göra tiden mellan två jobb, jag kommer att ha fullt upp....det är spännande att se vad jag ska göra härnäst.

Jag tänker fortfarande positivt den större delen av tiden, men svackorna kommer man inte undan och då känner jag mig verkligen fast, inlåst här hemma utan möjlighet att ta mig ut och göra sånt som berikar just mig. Tack och lov är det jul snart och familjen kommer att vara hemma mer, vi kommer att ha mycket att pyssla med och vi brukar ha riktigt roligt tillsammans. Då ska jag passa på och fylla på energiförrådet ordentligt så jag orkar lägga i en högre växel och rivstarta det nya året med enbart positiva tankar. Nu jäklar!      

Granen på plats

Publicerad 2009-12-19 22:05:38 i Allmänt

Var lite orolig att granen skulle vara barrlös när vi öppnade transportnätet eftersom vi glömt bort att sätta den i vatten de dagar den stått i garaget. 


Tack och lov satt barren kvar så Ines och jag kunde hänga upp julgransljusen och några kulor idag då Nils var på jobbet. Jättekul tyckte lill-bruttan som hade sönder tre bollar och fick en att försvinna helt. Fast lite svinn får man räkna med varje år. Alla kulorna hamnade på samma ställe, men det var finast så tyckte Ines.

Just nu är granen ganska sparsmakad på utsmyckningar, men de andra barnen ska få göra slut-stylingen när de kommer och då gissar jag att den blir mer åt det pråliga hållet, men så ska det vara säger dom...Kalle Anka liksom.

Pappa är förkyld just nu men känner han sig hysat pigg i morgon så kommer dom då, mina föräldrar, min bror och den utflyttade sonen. Nu gäller det att ordna sovplatser åt alla, gissar att Andréa:s pojkvän också kommer hit under julen och då blir vi 11 personer som ska sova här och minst 12 som ska fira jul här eftersom Nils mamma också kommer. Det är hur mysigt som helst att vi blir många...men trångt, fast finns det hjärterum så finns det stjärterum heter det ju.   

Lugna fredag

Publicerad 2009-12-18 17:46:20 i Allmänt

Var uppe halva natten (nästan hela), först satt jag och Nils och pratade länge sedan började Ines gnälla för hon hade säkert ont i halsen eftersom hon hostade så elakt. Tur att vi inte hade planer på några större aktiviteter idag. Har bara varit hemma och tagit det lugnt. Ines är snuvig och lite rosslig i halsen (säkert samma bacill som jag och Nils haft/har) men faktiskt ganska glad och pigg ändå, hon leker för fullt. 

Nils är ledig och det är vår första heldag tillsammans på väldigt länge så vi vilade i omgångar för att orka hålla oss vakna för lite fredagsmys i kväll. Det blir nog till och med var sin liten whiskey i rent medicinskt syfte eftersom vi båda två fortfarande är kraxiga. Huga, det är normalt sett ingen favoritdryck precis. 

Nu har vi packat upp granen och efter mycket möda och stort besvär lyckats få den hysat rak i julgransfoten. Ines är imponerad och mycket taggad att få hänga upp lite fina bollar. Eftersom de andra barnen inte är här i helgen så sätter vi bara upp litegrann av pyntet, så får de klä den lite mer tillsammans när den kommer hit igen. De har en väldigt bestämd uppfattning om att ALLT pynt ska upp, så jag får väl passa på och njuta av en mer sparsmakad gran några dagar i alla fall :-)  

.....Men först blir det middag och kanske ett glas vin, det ska bli gott.   

Frisörstuga

Publicerad 2009-12-17 12:29:57 i Allmänt


När jag var barn sa jag ofta att jag ville bli frisör när jag blev stor. Intresset yttrade sig genom att jag lekte jättemycket med dockor som hade långt hår och älskade att göra dem fina. Mitt frisörhuvud som jag fick en jul blev extremt välanvänt och när dockornas hår tovade sig så var jag inte sen att leta reda på en sax till mammas stora förtret. Första gången var jag bara 4 år och satt tillsammans med en kompis på hennes rum där vi klippte både dockorna och oss själva och blandade håret i en låda. Mamma skrek rakt ut när jag kom hem utan lugg.
 
Trots att jag inte satsade på frisöryrket så får jag praktisera det ibland ändå, på hobbynivå kan man säga. Klipper familjemedlemmar och några vänner ibland. Jag hoppas att de återkommer för att de är nöjda och inte enbart för att det är gratis, ha ha. En av mina "stammisar" var här nyss och blev julfin i håret så jag har precis sopat undan spåren efter honom. Gissar dock att jag får plocka fram allt igen när Nils vaknar efter nattskiftet för han är också långhårig. 

Framför allt hoppas jag att han känner sig piggare och att vi får tillbringa lite mer tid tillsammans de närmaste dagarna. De äldre ungarna växlar boende på fredag så då blir vi den lilla familjen igen - om inte Stockholmarna kommer redan till veckan förstås - det vore kul för jag saknar dem då de bor så långt ifrån att vi inte kan ses så ofta. Det blir mest kring jul och på sommarsemestern, så när som på några få ströresor där i mellan. Bara så att ni vet så är ni välkomna när ni vill...         

Kollat in rea-fynd och sömngångare

Publicerad 2009-12-17 00:37:04 i Allmänt

Bik bok ska lägga ner butiken i stan innan årsskiftet p g a alltför hög hyra i IN-gallerian så de har börjat utförsäljningen redan nu med 50% rabatt på allt. Lite för ungdomlig inriktning för att vara en av mina favvo-butiker, men jag åkte in ändå med tanken att om inte annat kanske hitta något till tjejerna. Fast faktum var att det blev mest shoppat till mig själv ändå. Hittade en härligt röd täckväst som livar upp i vintermörkret, några sköna bastoppar i längre modell, strumpbyxor, svarta leggings och en riktigt snygg kavaj-väst som jag föll för direkt. 
 

Härligt med lite färger i garderoben efter en ganska svart period. Helst ville jag ha ett par Groupie-jeans också för de ser ut som jeans-tights, men sitter mycket bättre på och glider inte ner som de kan göra med resår i midjan. Tyvärr fanns det bara ett fåtal kvar i fel storlek. Har ett par mörka och de är jättesköna. Hoppas modellen blir kvar till våren. Jag tänkte inte på det när jag köpte höga stövlar, men det är ju faktiskt bara slimmade byxben och/eller tights som funkar om jag ska använda dem. 

Ha ha, alldeles nyss kom Ella gåendes och sa "nu ska jag gå" - Var ska du gå, undrade jag (med tanke på att klockan nästan är halv ett på natten). "Till pappa", svarade hon som om det var den självklaraste saken i världen. - Nämen gumman, det är mitt i natten och du ska nog gå tillbaka till sängen i stället. "Ok" sa hon och gick. Det är inte första gången hon går i sömnen, förra gången snyftade hon förtvivlat över någon lapp som hon missat att lämna på skolan. Den gången tog det mig ett bra tag att fatta att hon inte var riktigt vaken för det ser verkligen ut som det. Lite creeepy och lustigt på samma gång. Nu ska jag själv krypa till kojs och hoppas att hon stannar kvar i sin säng resten av natten nu. God natt!      

Lilla gumman och gubben

Publicerad 2009-12-16 23:38:37 i Allmänt

Virvlande snöflingor och vinden nypandes i kinderna. Vilken tur att jag köpte en varmare mössa och handskar med ullfoder till Ines igår. Fast tydligen hjälpte det inte helt för dagispersonalen berättade att hon blev kall ändå när de var ute, säkert mest för att hon inte rör sig så mycket. Sitter helst i gungan, åker pulka, vagn eller blir gärna buren. Svårt att tolka om det beror på bekvämlighet eller om hon verkligen känner obehag för gå där marken är ojämn. Börjar känna mig otålig att få komma till ögonkliniken och kolla upp hennes syn, särskilt om det är som vi misstänker att hon har problem att bedöma underlaget där hon ska gå och att det hämmar hennes rörelser. Hon blir verkligen förtvivlad då man ställer ner henne där det inte är plant, man måste nästan tvinga henne att prova ta några steg. Inomhus springer hon utan problem. Lilla gumman. 

När Nils vaknade efter nattskiftet stapplade han fram som en 90-årig gubbe och påpekade hur dååålig han kände sig, krasslig med stort K. Jag tryckte in febertermometern i munnen på honom och väntade med spänning på resultatet....36,7 grader...ingen feber alls?! - Avboka ambulansen, du kommer att överleva även detta virus Darling! Han har exakt samma symptom som jag hade för en vecka sedan, lite rosslig i halsen och hes, aaaaningen snuvig men för övrigt fullt fungerande - varför inbillar han sig då att han är så sjuk? Det är en absolut gåta hur en stor stark karl kan bli så ynklig för minsta bacill. Är det för att bli extra ompysslad så krävs det åtminstone en gnutta feber för att få mitt medlidande, ha ha. Nåja, man får väl i alla fall hoppas att sista natten blir lugn så han kan ta igen sig lite. Lilla gubben.

  

Visningskollektionen reas ut nu

Publicerad 2009-12-15 23:56:37 i Allmänt

Jag tänkte lägga ut visningsplaggen till försäljning nu så hör av dig om du är intresserad, många plagg är helt slutsålda hos Gangstar så ta chansen att göra fina fynd. Ring eller maila så berättar jag vad som finns i just ditt barns storlek. Kanske en extra julklapp, eller passa på och köpa presenter.....

[email protected]

Tomten i farten igen

Publicerad 2009-12-15 23:49:54 i Allmänt

In med skruttan på dagis och sen iväg till arbetsförmedlingen för att upprätta en ny s.k handlingsplan hos min nye handläggar. Egentligen fullständigt onödigt eftersom de i princip bara kopierade den förra och ändrade datum den ska gälla till i mitten av mars. Fast min handläggare var en trevlig kille som verkade bra att ha att göra med så det kändes ju positivt i alla fall. Nu är det bara att söka vidare. 

När jag ändå var i stan så passade jag på och handlade några av de sista julklapparn tillsammans med Annika N som var ute i samma ärende. Nu har jag max en eller kanske två kvar att köpa, skönt.

Längtar efter familjemedlemmarna i Stockholm, ska bli kul när de kommer till jul. Det brukar bli många uppesittarkvällar, med div sällskapsspel och massor av godsaker.    

Partybiljetter och köttbullar

Publicerad 2009-12-14 22:44:55 i Allmänt

Egentligen var den här dagen ganska lik alla andra, men jag har haft Nils hemma så det var mysigt att få sällskap en hel dag för en gångs skull. Han var lite rosslig i halsen så det var väl därför han valde att ta det lugnt och stanna hemma innan kvällens nattskift.

Tji fick du - båtskrälle! Skvallra nu inte att jag skrev så, ha ha. Båtbygget tar annars så mycket tid i anspråk att jag skämtsamt brukar kalla den hans "älskarinna" eftersom han gärna åker dit så fort han får möjlighet. Vet inte om jag berättat det, men han är dessutom förlovad med oss båda; en svetsloppa från båten har fastnat och gjort en liten "pärla" på hans ring. Kanske hon borde döpas till "The Mistress" när hon är klar...? 

Vi tog en lång frukost innan jag kollade mailen och ev lediga jobb på datorn. När Ines somnande passade Nils på att vila medan jag åkte till stan för att köpa biljetter till det stora Seaportpartyt den 5:e januari på Strand hotel. En fest riktad till oss som hängde där i nattklubben på 90-talet när det begav sig. Det är många man känner som ska dit så det blir säkert jättekul! Biljetterna var nästan slut, så det var tur jag fick tag i några. 

Jag blev inte på stan så länge utan när jag kom hem så lekte vi med Ines och sen provade jag ett nytt recept på köttbullar. Det har blivit en liten prestigekamp (mest på skoj) eftersom Nils alltid har gjort köttbullarna och ungarna tror att det bara är han som kan göra goda såna. Jag fick glädjande nog klart godkänt vid middagen så nu kanske man får äran att fixa köttbullarna till julafton, ha ha.    

I morgon ska jag in till Arbetsförmedlingen och träffa min nye handläggare och upprätta en ny s k handlingsplan. Ska bli intressant att se vad de hittar på nu. Hoppas bara att killen är vettig att ha att göra med.  

  

Saffran- och apelsinkaka

Publicerad 2009-12-14 00:07:42 i Allmänt


Jag skulle egentligen baka vanliga lussebullar, men fastnade för det här receptet i stället. Ungarna tyckte att den var "sådär", men jag och Nils älskade den. Kakan har kanske lite mer vuxensmak. Den serveras bäst nybakad med en klick vispad grädde. Vill man spetsa till smaken ytterligare så kanske man kan "krydda" grädden med en liten skvätt likör eller kanske glögg så har man en förträfflig julig efterrätt till kaffet.  

12 bitar gör man så här:

200 gr smör
1 gr saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
Rivet skal och saft från 1 liten apelsin (jag hade bara blodapelsin med det funkade också)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Stöt saffran med sockerbiten i en mortel.
3. Vispa ägg och socker vitt/pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör samt apelsin.
4. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.
5. Häll smeten i smord och bröad form, ca 23 cm diameter.
6. Grädda i 175 gr ca 40 minuter.

Gran & glögg

Publicerad 2009-12-13 23:40:35 i Allmänt

3:e advent (hjälp vad fort veckorna går), vi tog det lugnt hela förmiddagen och det är först nu på kvällen som tanken slog mig att vi t o m missade luciamorgon på tv som jag alltid brukar se - äsch! Nåja, de sötaste luciorna och tomtarna var ju ändå på dagis i fredags.

Vi gjorde i stället ett nytt försök att skaffa oss en tjusig gran, en kungsgran. Hittade en halvhyfsad på Bauhaus för bara 199:- (och då får man dessutom tillbaka 100:- efter jul). Det kan det vara värt om man inte är så kräsen. Vi resonerade som så att den kommer ändå att se rätt hyfsad ut när allt krimskrams är på. Ungarna envisas nämligen med att ALLT pynt ska upp i granen och efter det syns den knappt.

Nu i kväll har bakade jag en saffranskaka och fixade lite glöggmys med familjen. Kakan blev riktigt smarrig (tyckte särskilt vi vuxna) så jag lovar att sätta ut receptet. Ni måste prova! 
 

Bidde ingen gran

Publicerad 2009-12-13 01:02:03 i Allmänt

Egentligen var planen att vi skulle köpa en gran idag. Nils satte t o m på takräcket för det ändamålet innan vi åkte till Birsta (kom iväg lite sent). Först skulle några julklappar inhandlas, sen blev vi hungriga och hamnade på Ikea-resturangen, sen blev det fler julklappar.....och sen stängde hela området. Vi blev utan gran den här gången. Fast det är ju ingen panik än med hela två veckor kvar till jul. Jag kan bara känna att jag vill ha den på plats ganska god tid innan, inte bara för stämningens skull utan även för att den ska hinna stå ett tag. Efter nyår vill jag helst "jula ut" ganska snart för då är man så less på allt glitter och alla tomtar eftersom affärerna börjar skylta med sånt redan i september nu för tiden. 

Snart klar med alla klappar nu, högen med alla paketen växer stadigt. Nu gäller det att hindra Ines från att öppna dem i förtid. Sa att det var tomtens paket och då blev hon jätterädd - trodde han skulle komma och hämta dem direkt. Tror inte att hon blir lika kompis med tomten som hon var i fjol då han fick ta henne i famnen direkt utan protester. 

Efter shoppingen åkte vi en sväng till Annika L och Thomas i Granloholm för en pratstund och en kopp kaffe. Alldeles för sällan man hälsar på någon spontant - fram för mera sånt! Välkomna hem till oss alla vänner, vi gillar att få besök :-)

En förhandstitt...

Publicerad 2009-12-11 16:44:46 i Allmänt

Jag har fått tjuvkika på en av bilderna som Linnea Svedin knäppte på Ines när vi var i fotostudion på hennes skola. De allra flesta är Ines ensam på, men just den här råkade visst en annan också komma med när jag kastade upp pärlan i luften.

Vi var ju ganska färgmatchade ser jag, men det var mer en slump än en tanke. Toklängtar efter att få se resten av bilderna, har hört att de ska vara toppenfina...  

Sötaste luciatåget

Publicerad 2009-12-11 16:32:19 i Allmänt

I morse ringde väckaren tidigt för det var lussedags på dagis. Lite orolig att Ines skulle vara febrig efter vaccinationen igår, men hon visade inga sådana tecken. Möjligen lite mer klängig än vanlig för det brukar hon inte vara annars. Hemma var hon dock heltaggad när vi berättade att hon skulle få vara tomte på dagis. Så här ser en äkta "Lill-Nissa" ut när hon gör sig klar:


Efter alla fina sånger fick vi tomtegröt med skinkmacka och hembakade lussebullar och pepparkakor i alla möjliga (och mjöliga) utföranden. Storasyster Andréa hann vara med en stund till Ines stora lycka innan skolbussen gick.

Efteråt åkte jag till sjukgymnasten för massage. Nu gäller träning om jag ska få bukt med mina stela rygg- och nackmuskler som är följden av alla år med stillasittande arbete. Det verkar i alla fall som att alla kotorna sitter ungefär där de ska så det var ju bra. Mitt nyårlöfte får alltså bli att lägga in en högre växel både vad gäller träning och jobbsökande. 

Nu närmar sig fredagsmyset och jag väntar hem några fler ungar till middagen. Sedan ska vi heja fram Erik i Idol-finalen, men jag tror att det kan bli jämnt skägg för Kalle har verkligen vuxit mot slutet av tävlingen.   
  

Övergiven

Publicerad 2009-12-09 11:01:20 i Allmänt

Nionde dagen på raken som Nils och jag knappt har träffats p g a kurser, nattskift, båtbyggande och annat. Därför känner jag mig allt lite övergiven då han valde att åka till båten i morse trots att han ska jobba eftermiddagsskift och inte kommer hem förrän tidigast halv elva ikväll. "Det känns drygt", som de säger i Yes-reklamen, men jag får väl försöka ha tålamod och hoppas på en helledig helg tillsammans.  

Dammat av symaskinen

Publicerad 2009-12-08 23:59:46 i Allmänt


Sedan panelgardinernas intåg så har symaskinen stått oanvänd under flera år. Förr användes den flitigt, inte bara till gardiner utan jag sydde även en del barnkläder och annat smått och gott. Har legat av mig ordentligt vad gäller sömnaden, men det kändes kul att plocka fram den igen. Äntligen ska Andréa:s nya gardiner upp. Hon har ju bott i sitt nya rum ett bra tag nu, men det saknas fortfarande en del fix innan det är helt klart. Sydde en stor, mysig kudde igår. Jag har ju dessutom lovat bilder i bloggen och det kommer - vill bara få allt klart först.

Ines ska på dagis i morgon så då kan jag sy klart utan "hjälpsamma" små händer som man får passa från strykjärn, nålar, saxar och rena sabotage i form av utdragna trådrullar och sånt. Puh! Det märks förresten att hon börjar bli medveten om att hon kan påverka saker och ting nu. Det börjar t o m bli lite småprotester när man ska lämna på dagis, men enligt fröknarna så går det över sekunden efter vi gått. Hon trivs jättebra och det är ju skönt. Hemma kan hon skaffa sig uppmärksamhet genom att hitta på saker som hon vet att hon inte får, jaga hunden, tömma kökslådor och annat bus. Det gör hon mest när det blir lite tråkigt, så hittar man på annat så går det över, men ibland när man har saker som måste göras så kan det bli mer frustrerande än charmigt. Det hänger på tålamodsnivån. Jag är helt övertygad om att barn är så söta bara för att man ska kunna stå ut med dem även när de är som värst, ha ha. Älskade ungar!   

Ögon

Publicerad 2009-12-08 12:23:21 i Allmänt

Ines skulle äntligen få komma till en läkare på ögonkliniken i dag för att kontrollera hennes skelning, men typiskt nog ringde de och sa att doktorn var hemma med sjukt barn. Vi skulle få en ny tid, men man vet ju aldrig när det blir. Vi har redan väntat ganska länge sedan remissen lämnades in och vi var där på en första bedömning hos en sköterska. Som tur är har vi tid på oss eftersom de sa att flera typer av synfel hos barn går att korrigera bara man gör det före 7 års ålder. Fast ju yngre de är desto bättre. 

Vi misstänker att Ines verkar ha problem med synen när hon tittar neråt mot marken. Det kan vara en förklaring till varför hon började gå utan stöd relativt sent och varför hon fortfarande tycker att det är obehagligt när man ställer ner henne på ojämnt underlag. Vi har också lagt märke till att hon tar det onödigt försiktigt när hon ska gå där det är olika ytor, eller färgskiftningar på marken - t e x när man går ut eller in på en affär där det ligger en matta eller ett galler i entren. När hon var lite mindre så kunde hon sätta sig ner för att sedan liksom "klättra" över kanten, nästan som att hon inte kan bedöma nivåskillnaderna. Inomhus märker vi ingenting av det här, där är det full fart på småbenen. Vore ju konstigt om hon inte blev snabb som både sin mamma och pappa, hi hi.   

Hoppas vi får en ny tid så snart som möjligt, annars får vi nog ringa och bråka lite för om det är ett som vi misstänker så kan det ju hämma henne i utvecklingen om hon inte vågar röra sig som de andra barnen t e x i skogen. Man tränar ju mycket motorik genom att promenera och leka på ojämn mark.  

Vinterrea hos Gangstar

Publicerad 2009-12-07 00:52:47 i Allmänt

Nu har du chansen att handla coola och billiga julklappar till dina barn. Gangstar har rea så det är bara att höra av sig om du är intresserad av att handla. Dessutom börjar jag sälja av kollektionen så där finns många godbitar att fynda. Vi säljare får också reahandla så jag slog till och beställde en Vince skinnjacka till Ines. Har velat ha en länge, men det är egentligen först nu till våren hon kan bära upp den ordentligt. Blir en perfekt 2-års present den 10:e januari.

Missa inte att boka in ditt vårparty (febr-mars) denna vecka för då får du ta del av erbjudandet "köp 3 betala 2" förutom den vanliga värdinnerabatten. Superbra, eller hur!? 

2:a adventshelgen

Publicerad 2009-12-07 00:40:31 i Allmänt

Jag har varit utan dator hela helgen så nu har jag lite abstinens. Känns nästan som att man tappar kontakten med omvärlden då, ha ha. Nils har jobbat 12-timmars skift och de större barnen har inte varit här och då tycker jag det är lite trist att sitta ensam framför tv:n. Är ingen film-människa heller så det var inte mycket att se. Då hittar jag faktiskt mer som roar genom datorn. 

Dagtid har jag i alla fall hittat saker att göra i helgen. Har "julat" och gjort mysigt inne. Försökte ta några bilder, men jag får inte till det riktigt bra med kamerna när det är dåligt ljus...nåja.
  

Sen har vi shoppat lite fler klappar och hunnit med ett besök på Norra Bergets julmarknad. I fjol var det snö och stora flingor i luften, men den här gången duggregnade det så stämningen blev inte riktigt densamma även fast det är en fin och gammeldags marknad med mycket hantverk och hemmagjort. 


Ines fick träffa självaste Tomtefar inne i en liten timmerstuga, men hon var väldigt tveksam till att hälsa på honom och ville inte smaka på godiset i hans korg. Ska bli kul att se hur hon reagerar på julafton.
 
Innan vi åkte hem guidade jag Nils till den lilla timmerkojan längst bort i skogen där jag visste att han skulle trivas. (Det var höjdpunkten för mig i fjol och då var inte han med)

En trubadur satt och spelade och sjöng (bl a Dan Andersson och Evert Taube). Dessutom berättades hur de levde förr och vi bjöds på kaffe och kolbullar som stektes över öppen eld. Kojan var full av både Sundsvallsbor och utbytesstudenter från ett flertal länder som sjöng med och klappade takten. Riktigt gemytligt för oss, men de som arbetade och levde där förr hade inte lika trivsamt fick vi veta. De fick hänga sina blöta stinkande kläder runt elden och sova med hatten på för att håret inte skulle frysa fast i väggen, huga.   

I dag har jag och en tjej som heter Katarina varit halvvägs till Hassela. Min cad-kurs-kompis Lisa och hennes fru Ulla bjöd in till Ljus-party. Jag är ingen stor fan av Party Lite (som det heter), men det var roligt att träffas och få se hur de bor. Damerna hade dukat upp ett härligt buffe´bord med sallad och div snacks. Dessutom fick vi smaka av det ljuvliga tunnbrödet som de gjort dagen innan i bagarstugan. Jag fick flash backs till min farmor som bakade ett ännu tunnare, sprött bröd som jag älskade som barn. 

På stan

Publicerad 2009-12-04 01:19:19 i Allmänt

I morse slapp jag krypa in i bilen genom bakluckan för nu var kupévärmen på. Det behövdes för nu är det betydligt kallare ute. Kanske kan vi hoppas på snö snart, det underlättar när man ska försöka få lite julstämning. Efter att ha lämnat Ines på dagis så åkte jag på stan och träffade Annika N, vi matchar varandra perfekt på shoppingrundan - lika uthålliga och ungefär samma smak. Först blev det en doppresent på Rummet och sen kollade vi på klockor. Jag tänker sätta upp en sån på önskelistan men vill gärna kolla in "rätt" modell först. Just det, köpte en mössa på Intersport också. Det var på tiden för mina två tidigare var både fula och inte speciellt varma. Jag avskyr att prova mössor för håret blir så statiskt och står åt alla håll sen, dessutom tycker jag sällan det är någon som passar mig. Det ser dock bättre ut nu när jag har lite längre hår som som sticker fram för annars ser de mest ut som en upp-och-nervänd äggkopp på mitt lilla ovala huvud, hi hi.

Jag hade noterat flera julklappar jag tänkte köpa idag, men det hanns inte med innan Ines skulle hämtas igen. Däremot tog vi en trevlig och god lunch på "Tant Anki & Fröken Sara" innan vi skildes åt. Det stället kan jag verkligen rekomendera, dagens soppa är jättegod och serveras alltid med en tjock skiva hembakat bröd och kaffe ingår. 
 

Färdigkursat

Publicerad 2009-12-02 23:48:41 i Allmänt

Jag måste få säga att talar-kursen verkligen överträffade mina förväntningar, både vad gäller min egen prestation och rent allmänt. Jag fick enbart positiv kritik idag också och det är jag stolt över med tanke på all den vånda jag haft för sånt här tidigare i livet. Alla i gruppen har utvecklats mycket på bara 2 dagar och på köpet har vi haft riktigt kul tillsammans. Att dessutom få fika och lyxig lunch på Stadshusverandan är inte fy skam. Tack Trygghetsrådet!

Dagen började mindre bra då bilen isat ihop så mycket att jag fick krypa in genom bakluckan som värsta ormmänniskan för att komma in. Otroligt att den gick att öppna för luckan brukar vara det första som krånglar när det är kallt ute. Nu är den för säkerhets skull laddad med kupé- och motorvärme på timer till i morgon så att jag kommer iväg på lite julklappsshopping medan Ines är på dagis. Den lilla snuttisen har börjat sjunga och det låter jättegulligt! Can´t wait tills luciamorgon, ska bli kul att se om hon försöker hänga med i sången och/eller kör sin coola dans.

Nu är det läggdags. Man är ju inte riktigt van att kliva upp tidigt, fixa till sig och vara på alerten så här långa dagar nu för tiden så jag känner mig nöjd (och stärkt) men väldigt trött. Sov sött! 

    
   

Seminarium

Publicerad 2009-12-01 20:24:07 i Allmänt

Jag minns när jag gick i skolan och tvingades ställa mig upp och prata inför klassen, det var det absolut värsta jag kunde tänka mig. Jag tyckte att knäna skallrade och jag visste redan innan att alla skulle klaga på att de inte hörde vad jag sa, att jag pratade för tyst.

Det är fortfarande lite nervöst att ställa sig upp och prata inför folk, men jag har fått både bättre självförtroende och en hel del träning genom åren (inte minst som Gangstar-försäljare) så det är inte alls lika ångestladdat nu. Därför såg jag det som en utmaning och anmälde mig till ett 2-dagars seminarium via Trygghetsrådet i konsten att tala och presentationsteknik. Vi är en grupp på ca 13 pers som håller till på Stadshuset mellan 9-16 idag och i morgon. Lyxigt värre att kunna ta del av såna här aktiviteter gratis då det dessutom ingår både fika och lunch. 

Ledaren är en rutinerad skådespelare och regissiör som heter Jörgen Bodnér som även sysslar med den här typen av talar-kurser. Jag känner igen honom väl men kan tyvärr inte placera honom i någon speciell film eller teater då jag är dålig på sånt. Hur som helst så fick vi börja med att ställa oss upp och göra en presentation av oss själva och de andra skulle se om vi hade något kroppsspråk eller några "tics" som tog uppmärksamheten från orden som sades. Senare på eftermiddagen ställdes högre krav och vi skulle hålla ett lite längre föredrag på valfritt ämne och efteråt ta emot såväl positiv som negativ kritik från gruppen och ledaren. Jag var sist ut och velade länge om jag skulle spela safe och prata Gangstar eller välja ett annat ämne som jag klurade på. Jag skippade barnkläderna, gick fram och skrev "Hunter=jägare" på tavlan. Sen skrev jag med jättestora bokstäver det ord som stått överst på önskelistan varje år då jag var barn och började berätta om vägen till en egen hund, Egon Hunter. (Golvmoppen som Nils kallade den då han mycket hellre hade köpt en jakthund. Ironiskt nog hette jycken "Hunter" i registreringsbeviset, ha ha). 

Själv var jag inte riktigt nöjd efteråt, men blev glad då alla andra tyckte det var toppen. Jörgen hade inget alls att invända emot så jag fick enbart positiv kritik. Tänk vad skönt att jag har lyckats jobba bort barndomens stora vånda. I morgon ska vi bl a få regi och rätta till felen man gör direkt så det ska bli spännande att se om det går lika bra då.         

Adventshelgen

Publicerad 2009-12-01 19:18:07 i Allmänt

Känner att jag inte riktigt har varit så "up to date" på bloggen de senaste dagarna så därför tänkte jag backa bakåt lite. I lördags tog vi med oss familjen och åkte in till stan för julklappshandel och fika. På Rummet köpte vi en helt underbar docka som Ines ska få. Googla på "Rubens barn" så ser du fler söta modeller i olika storlekar. 
 
Det är så mysigt på stan nu med jättegranen på torget och alla juleljus överallt.



Ella njuter av årets första lussebulle.

Tyvärr blev jag jättehes och tappade mer eller mindre rösten under helgen så övriga familjen fick åka in själva och kolla på julskyltningen i söndags då det var 1:a advent. Jag passade på och vila för att bli lite piggare då jag kände mig ganska loj hela dagen. Ines berättade att hon träffat tomten och att de sett fyrverkerier på stan.  

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela