gikas

Agility

Publicerad 2011-07-31 16:34:48 i Allmänt

Min kusin Benita, hennes man Ulf och deras dotter Jenny från Skellefteå är aktiva i hundsporten Agility med sina vackra Shetland Sheepdog hundar Ixa och Ella. I går ringde Benita och berättade att de var i Timrå över helgen på tävling så då var det ju perfekt för oss att få träffas och dessutom lära oss mer om sporten.
Tanken fanns att börja när vi skaffade Egon, men det var svårt att få tiden att räcka till och hunden själv verkade alldeles för fixerad vid andra hundar för att kunna focusera någon längre stund på sin ledare. Tveksamt om ens en kastrering hade kunnat ändra på det. Han tyckte, och tycker fortfarande att det är rätt ointressant med både leksaker och godsaker de gånger det finns andra jyckar i närheten och då kan det blir problem med motivationen. Synd, för jag måste säga att det verkar superkul med Agility. Här är Jenny och hunden Ella "in action". De lyckades riktigt bra, en andra och tredjeplats igår och felfritt idag, men då räckte tyvärr inte tiden till en pall-plats.
Det var kul att se alla varianter på banan, alla möjliga åldrar och storlekar på både hundar och ägare. Ibland var hunden tokladdad och bara älskade att få tävla, husse eller matte hade nästan svårt att hänga med i svängarna. Ibland var det tvärtom, människan tjoade och skrek medan hunden tog det lugnt och passerade hindren utan större brådska. Såg jättekul ut. De tillfällen där båda samspelade var imponerande att se, det gick otroligt snabbt. Hur gick det då för Ixa? Jo hon hoppade snabbt över första hindret, men sen fick hon syn på Benita (som tydligen inte hade "gömt" sig tillräckligt bra) och sprang hellre dit än att fortsätta tävla. Tror knappast att Jenny såg samma underhållningsvärde i det som vi andra gjorde.

Lördagskalas

Publicerad 2011-07-31 10:21:54 i Allmänt

Ines på väg till kalas hos Jakob som fyllt 3 år. Det var ingen tvekan om att fjolårets julklänning skulle på, liksom alla halsbanden. Man vill ju vara fin på fest, särskilt eftersom några av favvokillarna från dagis skulle vara där.
På kvällen blev det grillning i vid Ljungan hemma hos Emma & Johan. Efter en underbar middag utmanade grabbarna oss tjejer i kubb. Johan och Nils pratade innan om att synen eventuellt börjat försämras, men ingen av dem vill erkänna att det kanske är dags att skaffa glasögon. Slog därför vad med min käre sambo att om mitt lag vann så lovade han att boka en tid för synundersökning. Dessvärre blev det torsk så han hinner nog bli halvblind innan han kommer iväg på kontroll.

Uteservering

Publicerad 2011-07-30 17:50:16 i Allmänt

Mamma på väg till stan. Ines knäppte kort på mig när jag var klar för att åka till stan och träffa ett tjej-gäng på O´Learys uteservering i går. Det var så skönt ute och det dök hela tiden upp nya ansikten vid vårt bord så vi satt där och surrade nästan hela kvällen. Det var inte förrän närmare midnatt vi gick vidare till Stadshuset och dansade lite.

Härligt med sol

Publicerad 2011-07-29 16:52:05 i Allmänt

Nu har det varit några soliga (om än ganska blåsiga) dagar så att det har gått att steka sig lite. Kan ju vara kul med åtminstone en svagt beige nyans på kroppen innan jag börjar jobba igen. En veckas semester kvar nu och det ger lite ångest, när den passerat är vardagslunken här och hösten nära - huga.
Fredag och bara min äldsta och yngsta tjej hemma. Vi har lekt och solat på baksidan, men nu är det snart dags för mig att hoppa in i duschen och piffa för en kväll på stan. Anette G har dragit ihop ett gäng och vi ska först ses på O´Learys uteveranda. Jag har varit utan vuxensällskap så mycket nu så att det ska bli kul att se lite folk.
Förresten, nu är den farliga el-kabeln till kökslampan fixad så att Ines inte kan börja pilla med den igen. Kolla vilken förträfflig lösning Nils kom på (att vi andra utsätts för ytterligare en risk i och med att vi måste klättra till taket på en vinglig pall för att tända verkar vara av underordnad betydelse).
Jobbigt dilemma det där med att Nils ska göra allting själv, men att han inte hinner göra allting själv. Ja ja, den dyra kompressorn han har hyrt för att sandblästra båten verkar i alla fall fungera som den ska så att mer än halva båten har fått färg invändigt. Blir det fortsatt hyfsat väder så finns det en liten chans att han hinner klart målningen innan hösten och älgjakten. Då är det "bara" inredningen kvar sen. Med lite flyt så kanske vi kan börja leva ett normalt familjeliv om si så där 2-3 år.

Minigolf

Publicerad 2011-07-28 02:37:04 i Allmänt

I dag skyndade jag mig att fixa matsäck till beachen för vi vaknade så sent och jag ville inte gå miste om det strålande solskenet. Snart bara en veckas semester kvar och vädret har väl inte varit det allra bästa de senaste veckorna så det gäller att ta vara på såna här dagar tänkte jag. Hann precis klart så mulnade det ihop och jag fick rapporter om regn i stan. Skit också! Dukade fram picknicken på köksbordet i stället medan vi funderade vad vi skulle hitta på för alternativ. Det blev minigolf. När vi packade in oss i bilen sken solen igen - tyyypiskt! Får väl hoppas att man får en ny badchans i morgon. Nåja, minigolf är kul det med och det är en aktivitet som passar alla.
Ines fick låna en egen klubba och boll att träna upp tekniken med.
Hon provade alla möjliga stilar.
Skam den som ger sig, till sist hittade bollen ner i hålet - Bravo!!!
Det blev en hård kamp ända till sista banan, men där visade jag att gammal är äldst och tog hem segern. Som tröst bjöd jag kidsen på glass efteråt och lovade att de skulle få en revanch någon annan dag.

Både upp och ner idag

Publicerad 2011-07-26 00:26:44 i Allmänt

Min senaste tonåring, Ella, har skjutit i höjden och vuxit ur det mest ur både garderoben och på skohyllan - ett krisläge som innebar en akut shoppingrunda. Såna gånger är det bra med rea-slutspurt för då behöver man inte fundera hur vi ska prioritera och kanske måste avstå ifrån. Det blev alltså både jeans, en tröja, en kofta, sandaler och höstskor till Ella. Samtidigt gjorde jag några fynd själv också så det var två nöjda tjejer som kom hem efteråt.
Då är jag betydligt mindre nöjd med att vi aldrig någonsin verkar bli fullständigt klara med renoveringen här hemma. Det stannade av totalt när Nils började med båten, något jag befarade men som han heligt lovade inte skulle ske. Det skulle inte vara några problem med att fixa resten på kvällarna....hm, jag vet inte det jag. (Där har ni förklaringen till att det är dåligt med bilder på slutresultatet och att det inte har blivit någon fest för att fira det hela som jag lovade). I dag hände det t o m något som jag oroat mig för och tjatat om ett bra tag. Ines stod i mitt knä och utan att jag märkte det så försökte hon (bakom ryggen på mig) tända kökslampan vars dimmer inte har blivit uppsatt vilket innebar att kablarna ligger rätt oskyddade. Vi har skrämt henne och förklarat att det är jättefarligt att röra där, men sånt glömmer ju en 3-åring snabbt. Fullkomligt livsfarligt! Som tur var fick hon ingen elstöt, tack gode Gud för det! Jag förstår att Nils vill få båten målad och att det kräver massor av tid och ansträngning, men det går aldrig komma ifrån att prioriteringarna ligger snett då han trots det borde sätta hem och familj i första rummet. Känns som att det är läge att ta ett allvarligt snack om det här. Hinner, eller vill han inte göra resten så måste vi helt sonika ta hit någon annan som kan.

Kustvägen

Publicerad 2011-07-24 23:28:40 i Allmänt

Här kommer ett nytt utflyktstips - ta Kustvägen vet ja´!
Efter Trollstigen idag så valde vi att köra den sträckan hem, med några stopp på vägen. Den börjar i nära Mellanfjärden, där vi redan var, så där gick vi en sväng i hamnen och tittade på båtarna, läste menyn på Sjömärket´s restaurang (*dregel* där ska vi äta någon kväll bestämde vi), kollade in hemslöjdsbutiken och lekte en stund i lekparken. Så himla mysigt ställe! Hoppas vi kan åka dit med båt någon gång. Sedan åkte vi vidare till det lilla pensionatet för en bit mat, jättetrevlig personal som genast fick oss att känna oss som hemma. De hade t o m ett fint spa med både utom- och inomhuspool som vore riktigt najs att boka en kväll tillsammans med familjen.
Efter maten passerade vi Galtström, men där tillbringade vi ju midsommar så i stället åkte vi vidare mot Skatan där vi bestämt oss för att köpa en rökt sik i fiskelägret och kolla in utbudet på PiJazz utförsäljning av tyger och inredning i Skatans gamla dansbana. Hittade inget som föll mig på läppen så det vara bara fisken med hem. Till Bergafjärden åker vi ibland för att sola och bada och i Juniskär ligger ett trevligt café som vissa sommarkvällar erbjuder röj med lokalt kända cover-band. Oj, jag glömde Lörudden där det finns restaurang, sjöbodar med försäljning, klippor och söta röda stugor att promenera förbi. Det finns massor av andra trevliga stop man kan göra utmed vägen så kan man bara stå ut med en vägbana som bitvis är i dåligt skick (guppig) så är det bara att stoppa in familjen i bilen och följa skyltarna med Kustvägen-loggan.

Tomten finns!

Publicerad 2011-07-24 22:50:48 i Allmänt

Tomten bor visst i Mellanfjärden på sommaren. Vi åkte dit idag för att få träffa honom och det var roligt att vi fick med oss både pappa Nils och Ella. När vi betalat inträde fick vi låna ett osynlighets-halsband som skulle skydda oss från trollen som visst kunde vara rätt dumma ibland. Ines var inte riktigt redo för den informationen, så hon blev skraj innan vi ens kommit in, men det goda skogsrået Gullfina som gav oss den här kartan/sagoboken verkade så snäll att trollen glömdes bort för ett tag i alla fall. Nu gällde det att svara på frågor för att få vända blad och komma vidare i skogen.
Under en av skogs-broarna kunde man höra trollen prata, men då fick Ines så bråttom därifrån så vi hann aldrig höra vad de sa. Det gick lika snabbt förbi deras spännande hus, så vi skickade in modiga pappa och Ella att leta nyckeln vi behövde i stället. Jag och Ines väntade på säkert avstånd.
Mungiporna vände dock snabbt uppåt när vi närmade oss Tomtens fina stuga. Lyckan var stor när vi äntligen fick träffa honom.
Vilken snäll Tomte, han bjöd t o m på fika som vi fick avnjuta sittandes i hans kantarell-trädgård.
Rädslan för trollen har släppt och Ines stortrivs i Tomte-skogen.
- Hej då Tomten, vi ses till jul igen!

Cirkus på Norra Berget

Publicerad 2011-07-24 22:15:53 i Allmänt

I förrgår hade jag och Ines en riktigt mysig dag på Norra Berget. Att favvo-clownen Daff Daff hade slagit upp ett helt cirustält där gav skruttan stora ögon (ännu större ögon).

Efter föreställningen gick vi till Gullgården och åt en god lunch i den gammeldags miljön innan vi tog oss an lekplatsen med bl a Skvader-rutchkanan och gungorna. Jättekul tyckte Ines.
Det finns djur på Norra Berget också. Vi matade kaniner, tittade på fjällkon Fina, hönsen och fåren med sina söta lamm. Grisarna var tyvärr inomhus just den här dagen så de missade vi. Däremot hakade vi på orm-safari-gruppens "slutstation" och hade turen (nja) att få se Huggelina huggorm, ca 85 cm, på nära håll. Hon låg hoprullad i gräset nära en lada och såg faktiskt inte så värst skräckinjagande ut.....så länge hon låg stilla. Ormar som rör sig är inte lika kul att titta på, särskilt inte när guiden (som inte helt oväntat var en rätt konstig typ) berättade hur fort dessa djur kan förflytta sig. Då backade vi ett steg, jag ville inte gärna ha den susandes över skorna. Ines ville tillbaka till kaninerna och jag måste hålla med om att de var betydligt gulligare att titta på.

Det ofattbara

Publicerad 2011-07-23 22:19:29 i Allmänt

Över 90 personer mördade av en och samme man, man tror inte att det är sant!!! Vad rör sig i huvudet på en som kan göra en sådan kallblodig gärning??! Det gör ont bara att tänka på det och man lider verkligen med de familjer som blev inblandade, faktiskt även gärningsmannens som mest troligt inte hade en aning om vad mannen var kapabel till. Enligt en gammal klasskamrat var han tydligen en rätt vanligt och schysst kille som ung. Vad hände med honom sen, hur kunde han bli så galen? Hoppas utredningen ger svar på alla frågor. Vi har suttit som förstenade framför nyhetssändningarna de senaste två dagarna med känslor liknande de man fick när man såg på tv den 11 september 2001. Norge är så nära så det blir ännu mer påtagligt, även om man aldrig ens kan föreställa sig fasan av att vara mitt i händelsernas centrum.

Underbara bär

Publicerad 2011-07-23 21:49:34 i Allmänt

Hur ljuvligt är det inte att få plocka dessa godsaker i sin egen trädgård! Vi har rabarber, smultron, jodgubbar, röda, svarta och vita vinbär, samt äpplen att njuta av alldeles runt knuten.

På dejt

Publicerad 2011-07-21 22:21:19 i Allmänt

När Nils kom hem efter sitt båt-jobb i går kväll så hade jag förberett honom på att det var läge för lite umgänge på tu man hand. Bara att passa på när vi ändå hade några av de större syskonen hemma. Det är viktigt att ta sig vuxen-tid ibland, särskilt för oss som knappt ses vissa perioder, man måste få sitta i lugn och ro och prata eller bara titta varandra djupt i ögonen en stund. Onsdagar på stan sommartid brukar generera rätt mycket folk, men så här strax före löning var det ganska lugnt. Vi började på Buchows Veranda (stora torget) där jag valde en Kaffe Karlsson och Nils tog en öl. Satt kvar där ett tag och pratade men servicen var lite seg så vi valde att gå vidare, först förbi Stadshuset (där det var heldött) och slutligen till Oscar´s där vi kurade ner oss på uteplatsen med en ny öl och ett glas kall Rosé.
Bästa dejten på mycket länge. Så himla mysigt och romantiskt att få sitta där med utsikt över den vackra fontänen i Vängåvan med sin stora kärlek och bara njuta av varandras sällskap i lugn och ro.

(bilden lånad)

At the beach

Publicerad 2011-07-21 19:12:12 i Allmänt

Slår aldrig fel - så fort jag har smörjt in alla kroppsdelar på både mig och barnen med solskydd, packat matsäck och fått in allt i bilen så försvinner solen. Så blev det igår. Ines, Frida och jag satt på altanen och svettades och bestämde oss för att åka till en badplats där det säkerligen fläktade lite bättre. När jag en stund senare parkerade bilen vid Bergafjärdens camping så gick solen genast i moln och vindarna fick vår filt att likna ett segel i vinden. Typiskt osis! Folk var på väg därifrån, men vi ville åtminstone äta upp matsäcken när vi ändå var där.
Det var inte läge att blotta sig i bikini, tvärtom så kom handdukarna till pass som värmande filtar. Däremot var det riktigt varmt och skönt i vattnet. Pålands-vinden gjorde att t o m jag hade kunnat tänka mig ett dopp. Fast jag ville inte riskera att förkylningen skulle försämras så vi valde att bara blöta benen, eller tja....halva klänningen i Ines fall.
Under promenaden vid strandkanten så samlade Ines på små söta snäckskal.
Trots att väderförhållandena inte var vad vi hade tänkt oss för en dag på beachen så måste jag säga att det var riktigt mysigt att vara där ändå. Frida läste en bra bok och Ines och jag hade kul i vattnet. Den enda nackdelen var väl att typ halva sandstranden följde med hem i bilen, det mesta satt på Ines så henne var det bara att bära raka vägen in till duschen. Så värst bruna blev vi dock inte så solskyddskrämen på 30 spf som vi så noga smörjt oss med kändes rätt överdriven den här dagen.

Godmorgon Ines

Publicerad 2011-07-19 13:39:53 i Allmänt

Ines glasögon är verkligen nödvändiga och ska ju därför användas jämt, men det är lite tråkigt att de är så utmärkande i hennes ansikte (trots att hon är jättesöt i dem). Eftersom hon oftast ligger i vår säng på morgonen så brukar jag ibland ligga och titta på henne innan hon vaknar, min fina docka med rosiga kinder och långa mörka ögonfransar. Tanken slog mig att jag kanske borde ta några foton ibland när hon är utan glasögonen, för det är ju faktiskt så hon ser ut egentligen, när inte ögonen förstoras bakom de tjocka glasen. Kan vara kul för henne att se sig själv "naturell" också när hon blir äldre och tittar på hur hon såg ut som liten. Här en lite snorig, men busig prinsessa som nyss vaknat efter en lång sovmorgon.
Efter frukost var det dags för lapp-träning för att få bukt med skelningen. I normala fall använder hon lappen ett par timmar på dagis så nu när vi är lediga så gäller det att ni kommer ihåg det här hemma i stället. Det är inte så himla poppis så det gäller att distrahera eller hitta på något kul precis när den ska på, men sen accepterar hon oftast att den sitter där så det brukar gå bra. Det brukar dessutom kunna bli en glass som belöning efteråt. I dag tycktes hon dock behöva ytterligare en extra förmån. Fullt medveten om att nappen endast hör sängen till så hittade hon på ett eget sätt att få njuta av "förbjuden frukt" en stund.

Förrätt på grillen

Publicerad 2011-07-19 12:29:19 i Allmänt

Vi använde visserligen ugnen och inte grillen igår, men det här är en superenkel och god förrätt som jag kan rekommendera när ni ska grilla ute. Enkelt att förbereda och ta med.
Ingredienser: Fetaost, paprika i två färger, olivolja, gröna oliver och oregano (jag la till lite pesto också). Skär paprikorna i strimlor och stek dem mjuka i lite olivolja (och ev en sked pesto). Dela fetaosten i två bitar och lägg på två folieark, fördela paprika över och krydda med oregano. Oliverna väljer man själv om de ska ligga med i paketet eller tillsättas kalla efteråt (det sistnämna är att rekommendera). Förslut foliepaketen och lägg på varm plåt i ugn eller på grillen i ca 10 minuter (ugnen ska vara på ca 200-225gr). Vi serverade små bitar av ölkorv till osten och åt detta som en liten kvällsvickning igår.  

Till Ines, en storlek större

Publicerad 2011-07-19 02:31:50 i Allmänt

Gick in på nätbutiken http://www.babyshop.se/ och beställde några plagg till Ines. Känns lite konstigt att klicka på 4-5 år, men 3-4 år börjar bli i minsta laget, särskilt eftersom jag vill att hon ska kunna ha dem i höst och vinter. Älsklingen är ganska precis 3,5 år nu och sommarkläder har hon redan så hon klarar sig de fåtal veckor som är kvar. Hemskt att tänka på, men det är faktiskt bara en dryg månad kvar av sommaren och sen är det höst. Det blev därför några rea-strumpbyxor också på min order för såna är bra när det blir kallare. Den supercoola, långa Paul Frank cardigan:en reades för 295:- (ord 589:- vilket är tokdyrt för ett barnplagg kan jag tycka). Långärmade PF-tröjan gick på 180:- (ord 359:-). Ingen ide´att ens fundera om Ines vill ha någon annan färg än rosa. Möjligen lila så jag chansar på att hon gillar den söta Molo-toppen också. Den var däremot inte nedsatt för det var en höst nyhet, 199:-.
Tack Jossan för tipset om Babyshop´s rea i din blogg http://mariajosefin.se/index.html

En kvällstur med båten

Publicerad 2011-07-18 15:36:51 i Allmänt

Alla var visst supertaggade över att få åka båt så vi fick faktiskt med oss hela familjen innan det var dags att lägga ut. Härligt att ha alla samlade. Först ut på bryggan var "skeppshunden" som med ett vågat skutt hoppade in i rätt båt innan vi ens hann blinka.
Egon var inte direkt ensam om att vara ivrig inför färden, här är en till som tyckte det skulle bli "tutekul" (=superkul).
En av de få tillfällen som Pontus tittade upp från sin Iphone så då passade jag på att ta en bild.
Ett tag hade vi inte bara en, utan fyra snygga gajonsfigurer i fören.
Målet var Gistaholmarna där fikakorgen plockades fram.
Vädret var inte alldeles på topp, men vi hade det hur bra som helst ändå och kom inte hem förrän vid 22-tiden. Båten Carina har sina skavanker, men igår gick hon som en klocka.

En liten reflektion

Publicerad 2011-07-17 15:36:05 i Allmänt

Vi fick världens trevligaste besök igår kväll, Åsa och Johan som vi inte har träffat på alldeles för länge. Fanns mycket att prata om med andra ord. Till Ines stora lycka följde gullungen Charlie, dryga året, också med så hon fick känna sig som en stortjej och ta hand om honom. Hon älskar verkligen småbarn och bebisar - det bästa som finns! Känner igen det där från när Andréa var liten, hon var precis likadan....och är fortfarande. Egentligen inte alls konstigt att hon själv börjar längta efter att bli mamma trots att hon bara är 19 år. Fast hon inser ju att tillvaron helst bör vara ordnad först så några år till dröjer det nog. Jag var själv ganska ung, 22 år, när jag blev gravid med mitt första barn. Jag hade varit tillsammans med den blivande pappan i ungefär fyra år, jag hade lägenhet och fast jobb så förutsättningarna var det inget fel på. Däremot har jag i efterhand insett att jag fortfarande var ganska naiv och kanske hade behövt "leka av mig" åtminstone några år till, särskilt eftersom jag var lite av en "late bloomer". Jag tog visserligen igen en del av det senare, men den totala friheten som man har innan barnen kommer går ju aldrig att återskapa. Sen är det ju faktiskt så att det som följer med barnen är ju värt så mycket mer att jag definitivt inte ångrar något - alla fyra har varit planerade och efterlängtade (även om jag bara ville ha två från början). Livet förändras, man själv förändras och förutsättningarna förändras. Vad gäller personligheten så är man nog ungefär den samma hela livet, men de övertygelser jag hade som 20-åring har i mångt och mycket ändrats i och med nya livserfarenheter. Det är ganska skönt att ha dessa "vidgade vyer" över saker och ting, men ibland kan jag ändå önska att jag vågade lite mer, som man gjorde när man var yngre.

Fått igång kameran

Publicerad 2011-07-15 17:35:56 i Allmänt

Yipee, hittade laddaren till kamerabatteriet till sist efter mycket letande så här kommer några bilder som jag skulle visa er. Först gårdagens fynd på Tre små Busfrön som just nu har 50% på det mesta i butiken. Kläderna från Geggamoja och softshell-jackan från Didrikson.
Här är min nya planering på altanen, en stamsyren, marktäckare och några kryddväxter. Ska lägga dit lite grus och stenar mellan växterna så blir det ännu finare. Det vita klotet är en solcellslampa från Ikea som lyser upp planeringen på kvällen. Den njurformade krukan kommer från Rummet och säljs just nu för halva priset. Fanns även i fler storlekar och andra former som var fina.
I dag öppnade Biltema sin nya stora butik ute i Birsta och Nils var inte sen att nappa på det här öppningserbjudandet. En laddningsbar motorcykel till Ines för 299:- (ord 499:-).
Hm, den var kanske i minsta laget, men av minen att döma så gör det tydligen ingenting. Tjejen är tvärnöjd!

Orka klaga

Publicerad 2011-07-15 16:22:41 i Allmänt

Jag prenumererar på tidningen Drömhem & Trädgård och nu senast när den dök upp i brevlådan så kom det två exemplar av samma nummer. Konstigt tyckte jag, men gav bort den ena till grannen och tänkte inte så mycket mer på det, tills idag då det damp ner ett brev om att min prenumeration har avbrutits p g a utebliven betalning. Va?! Jag var helt säker på att jag har betalat för sex nummer. Har ju t o m nyttjat premien i form av en ansiktsbehandling. Skickade därför genast iväg ett mail som bestred fakturan/påminnelsen. Ganska snabbt kom ett mail tillbaka med förklaringen att de dubbelregistrerat min beställning och att jag kunde kasta den senaste fakturan. Bra så, hoppas nu bara att mina resterande tidningar kommer som de ska.

I allmänhet tror jag att folk är alldeles för dåliga på att klaga när det blir fel, när man får dålig mat, skadade produkter eller kläder som går sönder alldeles för snabbt. Vi har blivit för bekväma och accepterar alldeles för mycket, nästan så att vi räknar med att varor med relativt lågt pris inte håller så länge. Slit och släng, fast man hinner nästan inte slita.
När jag var ung så var det en tydligt kvalitetsskillnad mellan dyra och billiga plagg. Minns särskilt en Boomerang-tröja som höll i evighet, tvätt efter tvätt utan minsta vridning eller blekta färger, den såg ut som ny trots flitigt användande i säkert fem år. Vitvaror, tv, stereo och sånt höll nästan alltid i minst 10-15 år - garanterat. Nu verkar det som att man har tur om elektronikvaror håller i fem år, ibland kan man faktiskt undra om tillverkarna programerar in ett litet virus som utlöses direkt efter garantitiden har gått ut. I mina ögon är det skandal att man ska behöva lämna in sprillans nya mobiler, datorer eller t o m bilar på lagning samma vecka som man hämtat ut dem - det verkar inte helt ovanligt. Kan inte påstå att det var bättre förr (vi hade ju inte ens mobiler och datorer) men visst sjutton höll prylarna mycket längre.
Jag sparar kvitton på det mesta för har man det med sig så är det sällan eller aldrig några problem att få ersättning när man reklamerar en vara. Fast jag är precis som alla andra alldeles för lat för att ta mig för att klaga de flesta gångerna, särskilt om det handlar om mindre summor, men å andra sidan tror jag att vi allihop skulle tjäna på att gå tillbaka med dåliga varor för då skulle tillverkarna tvingas höja kvaliteten. Samtidigt kanske vi konsumenter borde fundera över vår inställning till lågpris och börja betala lite mer för bättre grejjer. Det värsta i dag är dock att ett högre pris inte alltid är synomymt med bra kvalitet, det har också ändrats med åren. Nu måste man nästan vara sin egen produktspecialist för att hitta det som är prisvärt och det är minst lika jobbigt som att göra en reklamation.
Vill du läsa mer om din rätt att klaga, klicka på länken:

Utflyktstips

Publicerad 2011-07-15 01:25:37 i Allmänt

Det här vore ju superspännande för Ines - ett givet utflyktsmål för oss känns det som. Öppet alla dagar mellan kl 12-16 ända fram till 28:e augusti. Någon som vill hänga med?

1:a semesterveckan snart över

Publicerad 2011-07-15 00:48:09 i Allmänt

Har bara latat mig känns det som....och sovit. Tror att jag behövde det, nu känner jag mig mycket piggare även om jag har fått lite ont i halsen. Hoppas att det inte är någon förkylning på gång. I dag var det fint väder så man borde väl egentligen ha åkt till stranden, men det är inte lika lockande när man är själv. Nils är nämligen och jobbar på båten varje dag nu så hans sällskap kan jag inte räkna med. I stället tog vi det riktigt lugnt halva dagen, jag och Ines, sedan åkte vi till Tre små busfrön i Bommen och rea-shoppade lite större kläder åt stumpan (jo, hon har tokvuxit igen). Jag hade även ett presentkort på Norells trädgård som jag passade på att utnyttja till uteblomster. Bara jag hittar igen batteriladdaren till kameran så ska jag visa bilder. (Har verkligen letat överallt så jag börjar bli orolig, känner mig nästan naken utan kamera)

Snart helg och jag känner ett stort sug efter aktiviteter, livrädd att de här fyra veckorna ska springa förbi utan att jag upplevt något mer än vanlig vardagslunk. Ryktas dock om sämre väder så det kanske inte vore helt fel att viga åtminstone en dag åt storstädning. Vi har massor av kläder och överblivna prylar som ska rensas bort för att inte tala om dammråttor stora som marsvin (yerk). Nu när värsta byggdammet äntligen lagt sig så finns det ingen anledning att ha det så här längre - nu vill jag ha rent och fräscht så man våga ta hem folk igen. Saknar vännerna och skäms jättemycket över att vi har försakat dem så länge, hoppas vi får chansen att ta igen det. Vill ha tillbaka mitt sociala, normala liv innan jag tappar lusten helt och blir värsta erimiten - ve och fasa!

Nintendo Wii

Publicerad 2011-07-13 01:04:14 i Allmänt

Ella blev lovad ett Nintendo Wii i julklapp, men det är först nu som vi har köpt konsollen. Undrar vem som är gladast, Ella eller Nils? Han köpte nämligen till ett fågeljaktspel och är som ett barn på julafton nu när de håller på och testar det. Bird Hunt från Elgiganten.
Wii Sports och resort följde med i kartongen, men Ella ville absolut ha Wii Party så det fick bli ett sånt också.
Gissar att det kommer att bli så att man tröttnar rätt snabbt på spelen så ska de ha några ytterligare så är det nog klokt att hålla utkik efter begagnade. Av Nils iver att döma så är han riktigt nöjd med dagens inköp i alla fall. Ungarna däremot har gett upp och gått och lagt sig.
Innan jag gör detsamma så måste jag bara berätta vilket märkligt väder vi hade några timmar mitt på dagen. Det började med att vi satt ute i solen och åt en sen frukost när mörka moln närmade sig mycket snabbt. Vi hann i princip bara plocka in allt innan det började dundra och smattra där ute. Det kom en hagelskur som var otrolig, iskulorna gjorde nästan ont mot huden och flög åt alla håll. I stan var det åska och kaos i trafiken p g a skyfallet. Nils ringde hem och varnade oss för att köra.
Som tur var så hade det slutat regna när det var dags att åka in till Levitas för en ansiktsbehandling som jag har fått presentkort på genom en tidning. Det var helt underbart att bli ompysslad och säkert nödvändigt för mitt stackars trötta fejs. Något man borde unna sig minst ett par gånger per år känner jag.

Första semesterdagen

Publicerad 2011-07-11 13:05:27 i Allmänt

Äntligen ledig! Jag kan göra vad jag vill idag och det känns jätteskönt. Ella och Ines vill åka till Birsta (!) och även om det bär emot (jo faktiskt, det är inte alltid jag älskar att shoppa) kanske det passar bra så att jag bl a kan köpa gardiner, en kökspall och skåpluckorna till förvaringen som vi ska ha i vardagsrummet (köpte bara stommarna sist för jag hade så bråttom) så det ser färdigt ut någon gång. Vi har fortfarande en hel del kvar på Ikea-presentkortet så det måste jag ju utnyttja innan det är för sent. Min mobil håller på att ge upp så det är också något jag skulle behöva kolla på. Funderar om kontantkort (refill) kombinerat med årskort på sms och mobilsurf vore vettigt till mig..? Fast nu ska vi ta bort det fasta telefonabonnemanget så då lär man ju ringa mer än vanligt på mobilen så det kanske inte vore så smart. Hm, det är ju dessutom rea på Rummet och på Boom så tjejerna kanske får som de vill ändå. Nu kom jag på ett ärende till: En bebispresent, för vi har ju precis fått en sprillans ny liten granne som är "såå himla gullig" (som Ines säger). Oj, ska vi hinna allt det där är det bäst att vi sätter fart. Så blev det med den lediga dagen, hahaha.

Gatufesten lördag

Publicerad 2011-07-10 03:07:11 i Allmänt

Vi har precis fått hämta hem heltäckningsmattan som ska ligga nere i tv/mys-rummet så då passade vi på att nyttja släpvagnen (som blir kvar hos oss över helgen) till att köra bort allt skräp som blev över efter köksrenoveringen. Underbart att få det gjort. Nackdelen var att vi kom sent in till stan där Ines skulle få kolla på Nikelodeon-showen för barn med bl a Amy Diamond, Sara Varga och Markoolio - vi hann se några låtar på slutet och det verkade räcka för Ines som inte var lika peppad den här gången. Hon är inte riktigt i form, lillgumman, har haft lite feber de senaste nätterna trots att hon varit pigg på dagarna. Vi tror att det beror på värmen och för lite vatten så vi försöker få henne att dricka mer.
Efter showen och en bit mat så åkte Nils till båten medan jag och Ines fördrev tiden med lite shopping, glass och ett par karuseller. Ines sov som en stock när vi kom hem och blev på ett uselt humör när vi väckte henne för en sen middag. Lite fick vi i henne men sen ville hon gå och lägga sig igen. Jag och Nils satt kvar länge på altanen med ett stort fat plockmat och bara njöt i det ljumma vädret, men vi fick turas om att gå in till Ines för hon hade trots allt svårt att slappna av och somna om. Nu är klockan tokmycket och alla utom jag sover. Nils ligger i den nya schäslongen och jag har själv märkt att den är nästan omöjlig att hålla sig vaken i eftersom man sitter/ligger så skönt i den, ska dock se om jag kan få över honom till sängen i stället. God natt!

Gatufesten fredag

Publicerad 2011-07-10 02:32:34 i Allmänt

Farmor Gertrud var snäll och passade Ines igår när jag och Nils var på Gatufesten. Vi kom in till stan lagom för att få höra Håkan Hellström´s halvfalska, men ändå sköna stämma från stora scenen. Artister som ger järnet på scen och som verkligen ser ut att trivas där gör alltid ett bra intryck på mig.
Håkan var definitivt sevärd, jag gillade kanske inte alla låtar, men totalt sett var det en höjdare. Att vi dessutom fick sällskap av bästaste Annika L (som jag konstigt nog träffar alldeles för sällan numera) och hennes kille Ronny var skitskoj.
Håkan´s uppträdande krockade tyvärr med Sahara Hotnight´s, men vi gick mellan för att få höra lite av båda. När vi kom tillbaka upp till stora torget och Dalton´s tältet så var det två, lätt överförfriskade musiker som satte sig bredvid och den ena började surra med mig. Frågade vad jag gillade för musik och vilka mina idoler var. Jag svarade att jag hellre fastnar för specifika låtar än för artister och enskida musikgenrer. - Min idol är den där killen, sa mannen och nickade mot sin polare som satt och halvsov bredvid Nils på andra sidan bordet. - Vet du vem det är? sa han sen. Jag kände visserligen igen människan på något sätt, men det var inget namn som poppade upp trots att jag grubblade som en galning (eftersom min bordsgranne började himla med ögonen som om jag vore världens mest okunniga). Det värsta var att många som gick förbi klappade honom på axeln och en ung grabb satte en plastguitarr i hans händer så det var troligen så att det bara var Nils och jag i hela tältet som inte hade en aning om vem vi satt bredvid, pinsamt. Fast hur det nu var så började Nils och han att snacka och då visade det sig att de delar samma polare i Anders från Rätansbyn i Jämtland. Världen är bra liten ibland. Vi vet fortfarande inte vem han var, men strunt samma han var ändå så full att han knappt gick att prata med.
Avslutade kvällen med att lyssna till några andra jämtar som alltid skapar bästa partystämningen; Ständut Blakk.

Familjenöje

Publicerad 2011-07-07 23:44:51 i Allmänt

Denna vecka är det Gatufest i Sundsvall och på onsdagen brukar det vara extra mycket folk för då är det gratis inträde, många familjer brukar passa på att gå då. Jag var egentligen för trött och inte alls speciellt sugen på att åka in, men det var länge sedan vi gjorde något tillsammans så jag kände att det var värt att ge det en chans.
Vi började på tivolit för Ines ville åka karusell. Hennes mästerfotograf till pappa skulle föreviga åkturen, men jag vet inte om bilden blev så himla lyckad...? Tittar man riktigt noga så kan man faktiskt se hennes blonda kalufs i alla fall.
Sedan var det dags att bege sig till stora torget där Rix FM hade med sig ett helt gäng med bra artister, bl a Erik Amarillo, Loreen, Jason Derulos och Danny. Det verkade helt klart lovande, men dessvärre deppade Ines ihop totalt när vi tvingade på henne hörselskydden. - Det gör oont, jag hööör ingenting!!! Skrek hon och tårarna sprutade. Vi plockade av henne glasögonen ifall det var de som klämde, men då blev hon ledsen för att hon inte såg någonting i stället. Vi gav upp och gick och köpte godis i stället, men det var synd på så bra musik.
Godiset fick henne snabbt på toppenhumör så då gjorde vi ett nytt försök att närma oss scenen, den här gången inne i Daltons tältet för där var volymen inte alls lika hög. Hade tur och hittade en stor betongkub som Ines kunde stå på så att hon såg bättre. Då blev det fart på tjejen, hon dansade, hoppade, sjöng med och apploderade outtröttligt under massor av låtar. Det var många omkring som tittade mer på henne än på artisterna. När Andréa och André hittade oss i vimlet så fick hon dessutom ännu bättre sikt.
En höjdarkväll som avslutades med en kopp kaffe i Selångersån ombord på Kapten Niklas båt.

Det här måste ni prova!

Publicerad 2011-07-07 07:21:27 i Allmänt

Sorry att det är lite si och så med bloggandet just nu, men det har varit (och är) en intensiv vecka så det har helt enkelt inte funnits tid. Två dagar kvar till semester och det ska bli underbart att få vara ledig. Jag är precis på väg till jobbet och hinner inte berätta så mycket just nu, men jag bara måste få dela med mig av ett mat-tips.
I tisdags var Nils ute med jobbet och då bjöd en av hans arbetskompisars tjej hem mig till henne i stället så vi också fick lite mys. Emma är grym på mat och det här bara måste ni prova, bland det absolut godaste jag ätit: Rökt röding med färskpotatis och en kall sås på hjortronsylt och cremé fraishe.
Måste sticka, berättar mer sen......

Ny tv, men....

Publicerad 2011-07-02 22:11:56 i Allmänt

Äntligen kom vi till skott och skaffade en ny tv till övervåningen, en Samsung bla bla bla (krånglig beteckning). Eftersom själva köpet tog 5 minuter (de höll på att stänga när vi kom till MediaMarkt) så ville vi kolla upp på nätet att den verkligen var så bra som säljaren sa och då upptäckte jag att samma tv var 1000:- billigare på Siba - tusen spänn! Känns inte ok, så det blir återköp. Dessutom hade Siba flera andra som ger mer för samma pengar så vi ska välja någon av dem i stället. Synd ändå för vi var ju sugna att få kolla på plattisen redan ikväll.
Det blev lite annan shopping i Birsta också, Nils köpte nya jeans och en skitsnygg skjorta, Ines handlade hårspännen och lila nagellack. Det blev också akut att fixa nya skor till henne eftersom vi upptäckte att de gamla var på millimetern för små. Självklart är de nya också vita och rosa, 199:- på Din sko.
Vet inte om Nils har tröttnat på min strävan efter sundare mat, men ikväll tog han kommandot vid spisen och lagade det som jag tror att han ser som den ultimata festmåltiden: Stekt eller grillat kött, stekt potatis/pommes och bearnaissås. Rött vin eller ännu hellre en stor stark i glaset. Manligt.
Apropå vin - det här måste ni testa. Ett gott och lättdrucket vitt vin som Nis köpte på vinst eller förlust i fredags. Servera kallt en varm sommarkväll och njut.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela