gikas

Skicklig modellbyggare

Publicerad 2009-05-21 12:40:10 i Allmänt

Måste bara få berätta om en kopiator som fanns på företaget i Västerås som höll i kursen. Vi trodde inte våra öron när vår lärare Fredrik talade om att det gick att skriva ut i princip vad som helst i den maskinen - tredimensionellt (3D)!!! Figuren kom alltså ut som en färdig modell i tunn plast. Han visade oss en otroligt detaljerad och skalenlig minivilla där t o m fönsterspröjsen var med. För att ni ska förstå hur litet allt var så skulle jag gissa att dörren var ca 2 cm hög. Efter "utskriften" av huset hade någon sprutlackat villan i rätt nyans. Helt otroligt! 

Naturligtvis kan maskinen även skriva ut betydligt större saker, men då skenar prislappen iväg eftersom de tar betalt per kvadratcentimeter. Själva utrymmet där produkten står efter utskrift är dessutom begränsad (såg ungefär ut som en stor micro) så skulle det också krävas att man skriver ut i delar som sedan limmas ihop.

Prislappen på själva kopiatorn låg på en halv miljon och den lilla modellen vi fick se kostade ca 3000:- att få 
färdigställd så billigt var det inte, men tänk vad den spar tid och möda för arkitekter, konstruktörer och ingenjörer som ska ta fram prototyper på sina designer och tidigare gjort det för hand. 

Vad ska de hitta på härnäst....?


  

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela